Elmélkedés az élet minden területéről.

Elmélkedés az élet minden területéről.

Kauzalitás, determinizmus, lehetséges a lehetetlen?

2019. március 28. - CosmosHU
 
Te hiszel a determinizmusban?
Vajon milyen dolgoknak kellett megtörténnie, hogy ezt most ide leírjam? Minden egyes döntésem, amit az életem során hoztam, minden, ami valaha velem történt ahhoz vezetett, hogy most éppen ezt írom. Hát nem érdekes, s csodálatos? Talán pont így jött létre az egész univerzum, a lehetetlenség lehetetlenségéből! Mi lenne, ha hatással lehetnénk a véletlenre? Mi lenne, ha a döntések lehetőségeit előreláthatnánk? Hihetetlen, elképesztő, hogy ennyi véletlen, és mégis lehetséges. Létezik lehetetlen? És véletlen? Sokszor belegondolok mostanában, hogy mi lenne, ha egy kis "véletlen" nem történt volna meg. Például - fikció - ha nem hagyom el a pénztárcámat, és egy lány nem találja meg, majd adja vissza, akit később a páromnak hívhatok. Mi van, ha akkor ő is egy lehetetlen helyzett miatt volt ott, ahol?!
Hatással vagyunk a sorsunkra? Létezhet a determinizmus?
Gyakorlatilag lehetetlen, hogy létezik Isten, viszont az univerzum léte is a lehetetlenségből fakad. Mi van, ha alapvetően a modell rossz, amivel megközelítjük a problémát? A logikára gondolok. Mi van, ha az univerzum kulcsa nem a rendszer, és az organizáltság, hanem a rendetlenség, és a káosz? Mi van, ha a logikai megközelítés csak egy olyan modell, ami nem képes teljes képet adni egy komplex rendszer működéséről egységesen? Lásd, hogy a relativitás elméletbe sehogysem illik bele a kvantumfizika. Lehetséges egy olyan rendszert kidolgozni, ami minden egyes univerzális törvényt magában foglal, oppozíciók nélkül? Talán valaki már rá jött az univerzum értelmére, nem logikai úton. Miért mond csődöt a kvantumfizikai méréseknél a kauzalitás, a józan paraszti ész, és logika? Talán nem képes az emberi agy felfogni, mi is bújik ezek mögött, hiszen alapvetően ok-okozati függések alapján működünk, ezért azokat keresve nem találhatunk rációt a rendetlenségben, mivel nincs is benne. 
Gyakorlatilag lehetetlen.
Hogyan tudna, egy ok-okozati rendszeren alapuló gép megérteni egy rendezetlen dolgot, ami nem logika, és meghatározás szerint működik? Csak egy nem logikai úton gondolkodó egyed tudná magáévá tenni a kiszámíthatatlanság megoldását, de nem tudná elmagyarázni következetesen. Ha egy elmélet, (Pl: Relativitás elmélet) nem képes teljes, átfogó, meghatározható törvényt leírni univerzum minden területéről, akkor valószínüleg nem ez a végső megoldás. Egynap talán rá jövünk, és alkotunk egy egységes elméletet, ami mindenhol, s mindenkor érvényes marad. Viszont lehet, hogy ez egész megközelítésünket alapvetően megkell változtatni ahhoz, hogy mindent egy elméletbe sűrítsünk. Ha valaki rá jönne az egész értelmére, kauzalitás, és logika, levezethetőség mentesen, akkor senki sem hinne neki, mivel nem tudná levezetni az ok-okozati szempontok alapján. Persze ha más jönne nekem, hogy összeharmonizált minden elméletet egy nagy egésszé, ami a megoldása az univerzumnak, de nem tudja levezetni logikaliag, mivel nem úgy épűl fel, és csak "érzi", akkor őszintén én sem hinnék neki, mivel én is következetesen működöm. Lehet, hogy a teljeskép nem rendezett, hanem rendezetlen, és a kulcs az egységes elmélet megállapításához nem a kauzalitás, hanem a káosz.

Az cikk a személyes filozófia gondolatim foglalják össze, nem vagyok tudósa a témának. :) 
Egyébként van egy jó film, ami ehhez a témához kapcsolódik, ha szereted az ilyen kérdéseket ajánlom: Mr. Nobody
Port.hu link: https://port.hu/adatlap/film/tv/mr-nobody-mr-nobody/movie-110933

A bejegyzés trackback címe:

https://elmelkedeselony.blog.hu/api/trackback/id/tr2214720577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása